Sposób przygotowania:
Domowy chlebek z płatkami owsianymi
1.Drożdże rozcieramy z cukrem,1 łyżką mąki pszennej i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
2.Następnie do drożdży dodajemy sól i jajko,dokładnie mieszamy widelcem,dodajemy płatki owsiane i mąkę,stopniowo dolewając pozostałe mleko zagniatamy ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce.
3. Foremkę o wymiarach około 30 cm x 7 cm 8 cm smarujemy olejem i posypujemy płatkami.
4. Z ciasta formujemy bochenek i przekładamy go do przygotowanej foremki.Z wierzchu smarujemy olejem i posypujemy płatkami.Odstawiamy na około 30 minut w ciepłym miejscu,żeby chleb podrósł.
5. Po tym czasie chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
2.Następnie do drożdży dodajemy sól i jajko,dokładnie mieszamy widelcem,dodajemy płatki owsiane i mąkę,stopniowo dolewając pozostałe mleko zagniatamy ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce.
3. Foremkę o wymiarach około 30 cm x 7 cm 8 cm smarujemy olejem i posypujemy płatkami.
4. Z ciasta formujemy bochenek i przekładamy go do przygotowanej foremki.Z wierzchu smarujemy olejem i posypujemy płatkami.Odstawiamy na około 30 minut w ciepłym miejscu,żeby chleb podrósł.
5. Po tym czasie chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.