Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Domowy chlebek z płatkami owsianymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Domowe pieczywo jest najlepsze,jeżeli mam możliwość to sama piekę chleby i bułki. Ten chlebek wyszedł bardzo pyszny z idealnie chrupiącą skórką. Najlepiej smakuje posmarowany masełkiem. Polecam na śniadanie lub kolację.

Domowy chlebek z płatkami owsianymi

Składniki:

Domowy chlebek z płatkami owsianymi

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Domowy chlebek z płatkami owsianymi
1.Drożdże rozcieramy z cukrem,1 łyżką mąki pszennej i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

2.Następnie do drożdży dodajemy sól i jajko,dokładnie mieszamy widelcem,dodajemy płatki owsiane i mąkę,stopniowo dolewając pozostałe mleko zagniatamy ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce.

3. Foremkę o wymiarach około 30 cm x 7 cm 8 cm smarujemy olejem i posypujemy płatkami.

4. Z ciasta formujemy bochenek i przekładamy go do przygotowanej foremki.Z wierzchu smarujemy olejem i posypujemy płatkami.Odstawiamy na około 30 minut w ciepłym miejscu,żeby chleb podrósł.

5. Po tym czasie chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.

Tagi:

jajko chleb jajka