Sposób przygotowania:
Domowe bułki z płatkami jaglanymi
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, czyli jak podwoi swoją objętość.
2. Ciasto: Do większej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól i płatki jaglane, dodajemy masło i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne to dosypujemy mąki, a gdyby było zbyt twarde to dolewamy odrobinę ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy przez kilka minut aż będzie gładkie i będzie ładnie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Do pieczenia: Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na kilka minut żeby się ,,napuszyły''. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami jaglanymi.
4. Pieczenie i podanie: Tak wyrośnięte i przygotowane bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30-35 minut. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi 8 sporych bułek.
Najlepiej studzić je na metalowej kratce.
Mąkę zawsze przesiewam.
2. Ciasto: Do większej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól i płatki jaglane, dodajemy masło i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne to dosypujemy mąki, a gdyby było zbyt twarde to dolewamy odrobinę ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy przez kilka minut aż będzie gładkie i będzie ładnie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Do pieczenia: Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na kilka minut żeby się ,,napuszyły''. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami jaglanymi.
4. Pieczenie i podanie: Tak wyrośnięte i przygotowane bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30-35 minut. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi 8 sporych bułek.
Najlepiej studzić je na metalowej kratce.
Mąkę zawsze przesiewam.
mocsłodkości
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)