Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Domowe bułki z płatkami jaglanymi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowe pieczywo jest najlepsze. Kiedy mogę to je piekę. Smakuje i pachnie wybornie. Polecam Wam te bułki z płatkami jaglanymi.

Domowe bułki z płatkami jaglanymi

Składniki:

Domowe bułki z płatkami jaglanymi

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki płatków jaglanych błyskawicznych pełnoziarnistych
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 dag masła 82 %

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • około 4 łyżki płatków jaglanych błyskawicznych pełnoziarnistych
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Domowe bułki z płatkami jaglanymi
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, czyli jak podwoi swoją objętość.

2. Ciasto: Do większej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól i płatki jaglane, dodajemy masło i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne to dosypujemy mąki, a gdyby było zbyt twarde to dolewamy odrobinę ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy przez kilka minut aż będzie gładkie i będzie ładnie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Do pieczenia: Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na kilka minut żeby się ,,napuszyły''. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami jaglanymi.

4. Pieczenie i podanie: Tak wyrośnięte i przygotowane bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30-35 minut. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi 8 sporych bułek.

Najlepiej studzić je na metalowej kratce.

Mąkę zawsze przesiewam.