monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Chleb z rukolą i rzodkiewką na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kolejny pomysł na chlebek:) ale już powoli pomysły na nowe odmiany chlebka mi się kończą...

Chleb z rukolą i rzodkiewką na zakwasie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb z rukolą i rzodkiewką na zakwasie

 

  • 460 g mąki typ 650
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g rukoli
  • 6 rzodkiewek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka aktywnego zakwasu
  • 3/4 szklanki letniej przegotowanej wody

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb z rukolą i rzodkiewką na zakwasie
Zakwas wyjąc z lodówki na około 3-4 godziny przed przygotowaniem ciasta na chleb. Do miski przesiać mąkę ,dodać pokruszone drożdże i rozetrzeć wszystko razem.Dodać sól oraz cukier. Rukolę wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować. Dodać rzodkiewkę i jeszcze raz zmiksować. W dłoniach odcisnąć soki z rukoli i rzodkiewki i dodać do mąki. Dodać olej oraz zakwas i zacząć wyrabiać chleb. Stopniowo wlewać wodę i nadal wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny,aby podwoiło swoją objętość w cieple. Po tym czasie ponownie wyrobić,przełożyć do keksówki i wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Zwilżyć górę wodą. Piec około 60 minut w 200 st. Po około 30 minutach nakryć folią aluminiową( piekarnik góra-dól). Wyjąć z piekarnika i foremki, ostudzić. Smacznego!
Chleb z rukolą i rzodkiewką na zakwasie
do mąki dodać zmiksowana rukolę i rzodkiewkę
Chleb z rukolą i rzodkiewką na zakwasie
dodać sól cukier olej i płyny i wyrabiać ciasto