Sposób przygotowania:
Chleb z rukolą i rzodkiewką na zakwasie
Zakwas wyjąc z lodówki na około 3-4 godziny przed przygotowaniem ciasta na chleb. Do miski przesiać mąkę ,dodać pokruszone drożdże i rozetrzeć wszystko razem.Dodać sól oraz cukier. Rukolę wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować. Dodać rzodkiewkę i jeszcze raz zmiksować. W dłoniach odcisnąć soki z rukoli i rzodkiewki i dodać do mąki. Dodać olej oraz zakwas i zacząć wyrabiać chleb. Stopniowo wlewać wodę i nadal wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny,aby podwoiło swoją objętość w cieple. Po tym czasie ponownie wyrobić,przełożyć do keksówki i wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Zwilżyć górę wodą. Piec około 60 minut w 200 st. Po około 30 minutach nakryć folią aluminiową( piekarnik góra-dól). Wyjąć z piekarnika i foremki, ostudzić. Smacznego!