lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb ze słonecznikiem według Laluni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Tak spodobało się rodzinie, że teraz piekę prawie codziennie pieczywo. Chleb, bułki, chałki. Na dziś przygotowałam chleb ze słonecznikiem.

Chleb ze słonecznikiem według Laluni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb ze słonecznikiem według Laluni

Składniki na jeden bochenek chleba:

 

 

 

  • cukier 1 łyżeczka

 

  • woda 1.1/2 szklanki ciepłej wody

Dodatkowo:

  • słonecznik łuskany 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Chleb ze słonecznikiem według Laluni

Przygotowanie ciasta na chleb:

Do szklanki wlewamy ciepłą wodę tak połowę szklanki, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Do misy wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy pozostałą ciepłą wodę i rozpuszczone drożdże, lekko łączymy z mąką aby powstała zawiesina i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Po 15 minutach wsypujemy słonecznik i wyrabiamy ciasto na chleb koło 15 minut. Zostawiamy pod przykryciem na godzinę by wyrosło. Po godzinie do naczynia żaroodpornego wsypujemy trochę mąki i wkładamy ciasto drożdżowe i zostawiamy znowu do wyrośnięcia na około 45 minut. Wkładamy do nagrzanego pieca 230 stopni i pieczemy koło 15 minut, potem zmniejszamy do 190 i pieczemy jeszcze 35 minut. Chleb spryskujemy wodą co jakiś czas by skórka nam się bardziej przyrumieniła i była chrupiąca.

Chleb ze słonecznikiem według Laluni
do szklanki wlewamy ciepłą wodę tak połowę szklanki, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia.
Chleb ze słonecznikiem według Laluni
Rozpuszczone drożdże, lekko łączymy z mąką aby powstała zawiesina i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Chleb ze słonecznikiem według Laluni
Po 15 minutach wsypujemy słonecznik i wyrabiamy ciasto na chleb koło 15 minut. Zostawiamy pod przykryciem na godzinę by wyrosło.
Chleb ze słonecznikiem według Laluni
Po godzinie do naczynia żaroodpornego wsypujemy trochę mąki i wkładamy ciasto drożdżowe i zostawiamy znowu do wyrośnięcia na około 45 minut.

Tagi:

chleb