Sposób przygotowania:
Chleb ze słonecznikiem według LaluniPrzygotowanie ciasta na chleb:
Do szklanki wlewamy ciepłą wodę tak połowę szklanki, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Do misy wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy pozostałą ciepłą wodę i rozpuszczone drożdże, lekko łączymy z mąką aby powstała zawiesina i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Po 15 minutach wsypujemy słonecznik i wyrabiamy ciasto na chleb koło 15 minut. Zostawiamy pod przykryciem na godzinę by wyrosło. Po godzinie do naczynia żaroodpornego wsypujemy trochę mąki i wkładamy ciasto drożdżowe i zostawiamy znowu do wyrośnięcia na około 45 minut. Wkładamy do nagrzanego pieca 230 stopni i pieczemy koło 15 minut, potem zmniejszamy do 190 i pieczemy jeszcze 35 minut. Chleb spryskujemy wodą co jakiś czas by skórka nam się bardziej przyrumieniła i była chrupiąca.