Sposób przygotowania:
Chleb ze słonecznikiem
Do miseczki rozkruszamy drożdże. Wlewamy do nich 3 łyżki ml ciepłego mleka, wsypujemy cukier oraz łyżkę mąki. Wszystko dokładnie rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do sporej miski przesiewamy mąkę z dodatkiem soli. Wlewamy do niej ciepłe mleko i dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz słonecznik.
Zagniatamy jednolite i bardzo elastyczne ciasto. Ja robię to ręcznie, ale jak ktoś lubi mikserem to może go do tego celu wykorzystać.
Z powstałego ciasta formujemy kulę, którą układamy w misce i przykrywamy ją szczelnie woreczkiem lub folią spożywczą. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i rękami delikatnie rozciągamy je na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Przykrywamy ciasto na 10 minut ściereczką by ponownie zaczęło rosnąć.
Z ciasta formujemy wałek. Jego końce podwijamy pod spód i przekładamy ciasto do formy ( ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia).
Formę szczelnie zamykamy woreczkiem lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięty chleb smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka. Wierzch można posypać dowolnym dodatkiem. Ja użyłam pikantnej przyprawy z młynka. Zamiast tego można użyć maku, sezamu itp.
Tak przygotowany chleb pieczemy w temp. 200 st przez około 45 minut.
Po upieczeniu wierzch jeszcze gorącego chleba natarłam ząbkiem czosnku. Nie jest to konieczne jeśli ktoś tego nie lubi. Moja rodzina lubi taki dodatek.
Do sporej miski przesiewamy mąkę z dodatkiem soli. Wlewamy do niej ciepłe mleko i dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz słonecznik.
Zagniatamy jednolite i bardzo elastyczne ciasto. Ja robię to ręcznie, ale jak ktoś lubi mikserem to może go do tego celu wykorzystać.
Z powstałego ciasta formujemy kulę, którą układamy w misce i przykrywamy ją szczelnie woreczkiem lub folią spożywczą. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i rękami delikatnie rozciągamy je na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Przykrywamy ciasto na 10 minut ściereczką by ponownie zaczęło rosnąć.
Z ciasta formujemy wałek. Jego końce podwijamy pod spód i przekładamy ciasto do formy ( ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia).
Formę szczelnie zamykamy woreczkiem lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięty chleb smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka. Wierzch można posypać dowolnym dodatkiem. Ja użyłam pikantnej przyprawy z młynka. Zamiast tego można użyć maku, sezamu itp.
Tak przygotowany chleb pieczemy w temp. 200 st przez około 45 minut.
Po upieczeniu wierzch jeszcze gorącego chleba natarłam ząbkiem czosnku. Nie jest to konieczne jeśli ktoś tego nie lubi. Moja rodzina lubi taki dodatek.
Weronika91
misia5
Domowe są najlepsze :)