Sposób przygotowania:
Chleb żytni ze słonecznikiem na drożdżach instant
Wykonanie chleba jest bardzo proste. Do misy wsypujemy najpierw mąkę ( przesiałam najpierw) . Dodajemy drożdże instant i mieszamy. Wsypujemy łyżeczkę soli , wlewamy letnią wodę miód i słonecznik . Miksujemy mikserem ( hakiem) ciasto około 10-15 minut , aż nam ładnie się połączy i bedzie odchodziło od ścianek misy. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie wyrabiamy ciasto i znowu zostawiamy na godzinę. Mamy razem dwie godziny . Teraz wyrabiamy ciasto ostatni raz i wkładamy do formy od babki prostokątnej i maczamy ręce w wodzie i wygładzamy chleb. Posypujemy słonecznikiem i przyciskamy do ciasta by się "przykleiło do niego". Nacinamy nożem w poprzek " na skos" . Do pieca wkładamy czarną blaszkę z wodą i nastawiamy piec na 250 stopni góra i dół . Woda się gotuję dopiero teraz wstawiamy chleb i pieczemy 45 minut.