Sposób przygotowania:
Domowy chleb ze słonecznikiem
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Obie mąki przesiać i włożyć do miski. Wlać drożdże, wyrabiać ciasto ok 7 min. Dodać sól i ziarna słonecznika, wyrabiać 5 min. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. W połowie wyrastania odgazować ciasto i złożyć na pół. Uformować ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wierzch delikatnie namoczyć wodą i posypać słonecznikiem. Wierzch smarujemy wodą, by słonecznik się przykleił. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 240 stopni, piec 10 minut. l Obniżyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 10 min. Zredukować temperaturę do 200 stopni i w niej piec jeszcze ok. 30 minut. Wyjąc chleb, odstawić na kratkę, wystudzić.