migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Domowy pyszny chlebek na zakwasie z mąki żytniej. Ja uwielbiam słonecznik więc nie mogło go zabraknąć w chlebku.

Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem

zaczyn

  • 3 łyżki aktywnego zakwasu
  • 100 g mąki żytniej typ 2000
  • 100 ml letniej wody

ciasto właściwe

Sposób przygotowania:

Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem
Przygotować zaczyn. Do miski przełożyć zakwas, dodać mąkę i letnią wodę. Wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 godzin.

Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstego gorącego budyniu, wszystko zależy od mąki, jeśli bądzie za bardzo gęsty dodać nieco więcej wody. Przygotować ciasto właściwe.

Do przygotowanego zaczynu dodać wszystkie składniki czyli: wodę, sól, słonecznik oraz wymieszane mąki. Wyrobić ciasto. Następnie gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki 30x10, wierzch ładnie wyrównać.

Foremkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny aż ciasto wyrośnie i będzie pełna foremka. Potem foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec 20 minut potem zmniejszycć temperaturę do 180 C i piec kolejne 25 minut, piekę na funkcji góra-dól.

Po upieczeniu chlebek wyjąć z foremki i studzić na kratce, na wierzchu posmarować wodą aby skórka nie była twarda. 
Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem
Przygotować zaczyn. Do miski przełożyć zakwas, dodać mąkę i letnią wodę. Wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 godzin.
Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem
Do przygotowanego zaczynu dodać wszystkie składniki czyli: wodę, sól, słonecznik oraz wymieszane mąki.