SUPERPRZEPIS

Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie

  • 2
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Chleb żytni  ze słonecznikiem na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Kochani chleb wyszedł bardzo smaczny delikatny boski po prostu.

Składniki:

Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie

 

Sposób przygotowania:

Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie
POWIEM WAM CO TO JEST ZAKWAS BO CO NIEKTÓRZY MOGĄ NIE WIEDZIEĆ: Mój zakwas robił się 4 doby - wymieszałam i postawiłam koło grzejnika . Musicie wiedzieć ze 4 dobowy zakwas to jest bardzo młody zakwas i wtedy dodaje się drożdże oprócz niego . 1 Dzień 100 gram mąki żytniej typ 200 woda 100 ml letnia 2 Dzień 100 gram mąki żytniej typ 200 woda 100 ml letnia 3 Dzień 100 gram mąki żytniej typ 200 woda 100 ml letnia 4 Dzień 100 gram mąki żytniej typ 200 woda 100 ml letnia 

Robimy chleb: 1.Po 4 dobie dodajemy do zakwasu 150 mąki żytniej typ 2000 i 150 ml letniej wody mieszamy. 2. Odstawiamy na osiem godzin . 3. Do miski wsypujemy mąkę i posypujemy solą mieszamy . 4. Rozpuszczamy drożdże w mleku z cukrem i dolewamy letnia wodę. 5. Rozczyn wlewamy do mąki dodajemy szklankę zakwasu i rozpuszczona margarynę . 6. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy je na godzinę pod ściereczką najlepiej w misce żeby leżało . 7. Po godzinie wyrabiamy ciasto znowu i przekładamy do formy takiej na keks najlepiej wysmarowana blaszkę margaryną i posypana mąką . 8. Na przełożone ciasto posypujemy słonecznikiem i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia 9. Pieczemy 15 minut w 220 stopniach po czym przykręcamy do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut . 10. Kroimy kiedy ostygnie.
Chleb żytni  ze słonecznikiem na zakwasie
Do miski wsypujemy mąkę i posypujemy solą mieszamy . Rozpuszczamy drożdże w mleku z cukrem i dolewamy letnia wodę.
Chleb żytni  ze słonecznikiem na zakwasie
Rozczyn wlewamy do mąki dodajemy szklankę zakwasu i rozpuszczona margarynę .
Chleb żytni  ze słonecznikiem na zakwasie
Wyrabiamy ciasto i zostawiamy je na godzinę pod ściereczką najlepiej w misce żeby leżało .
Chleb żytni  ze słonecznikiem na zakwasie
Po godzinie wyrabiamy ciasto znowu i przekładamy do formy takiej na keks najlepiej wysmarowana blaszkę margaryną i posypana mąką , posypujemy słonecznikiem