Sposób przygotowania:
Chleb żytni z bakaliami (na zakwasie)
Przygotować zaczyn.
Do miski przełożyć zakwas, dodać letnią wodę i mąkę. Wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić na 15 godzin. Ja stawiam w kuchni na lodówce aby nikomu nie przeszkadzało. Po 15 godzinach przygotować ciasto właściwe.
Do zaczynu, który przygotowaliśmy dodać letnią wodę, sól oraz mąki. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać rodzynki, żurawinę oraz suszone śliwki pokrojone na małe kawałeczki. Ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki 30x10.
Wierzch ładnie wyrównać zwilżoną łyżką, najlepiej aby bakalie za bardzo nie wystawały na wierzchu bo się za bardzo wysuszą. Foremkę z ciastem odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny (gdy będzie pełna keksówka). Następnie foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-55 minut, funkcja góra-dół.
Po upieczeniu chlebek posmarować na wierzchu wodą aby skórka nie była twarda, wystudzić na kratce.
Do miski przełożyć zakwas, dodać letnią wodę i mąkę. Wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić na 15 godzin. Ja stawiam w kuchni na lodówce aby nikomu nie przeszkadzało. Po 15 godzinach przygotować ciasto właściwe.
Do zaczynu, który przygotowaliśmy dodać letnią wodę, sól oraz mąki. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać rodzynki, żurawinę oraz suszone śliwki pokrojone na małe kawałeczki. Ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki 30x10.
Wierzch ładnie wyrównać zwilżoną łyżką, najlepiej aby bakalie za bardzo nie wystawały na wierzchu bo się za bardzo wysuszą. Foremkę z ciastem odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny (gdy będzie pełna keksówka). Następnie foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-55 minut, funkcja góra-dół.
Po upieczeniu chlebek posmarować na wierzchu wodą aby skórka nie była twarda, wystudzić na kratce.