WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 830]

Chleb żytni ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo prosty w wykonaniu, zdrowy i smaczny chleb żytni na zakwasie z małym dodatkiem ziaren słonecznika.

Chleb żytni ze słonecznikiem

Składniki:

Chleb żytni ze słonecznikiem

 

  • 500 g mąki żytniej razowej
  • 0,5 szkl ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g aktywnego zakwasu
  • 450 ml letniej wody

Sposób przygotowania:

Chleb żytni ze słonecznikiem
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, ziarna słonecznika oraz dokładamy zakwas i wlewamy ciepłą wodę. Mieszamy dość dokładnie i przekładamy do wyłożonej papierem keksówki ok 30 cm. Wyrównujemy i przykryty ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 5 godzin.

Gdy ciasto wypełni blaszkę, spryskujemy zimną wodą i posypujemy ziarnami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 1 godziny w 210 stopniach.

Przed podaniem studzimy dokładnie na kratce.