slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1006]

Bułeczki orkiszowo-kukurydziano-owsiane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smakowite domowe bułeczki. Upiekłam je ma mące orkiszowej tortowej i kukurydzianej. Dodałam również płatki owsiane-dzięki temu bułeczki są bardziej sycące. Idealne na śniadanie z masełkiem i serem lub wędliną. Polecam

Bułeczki orkiszowo-kukurydziano-owsiane

Składniki:

Bułeczki orkiszowo-kukurydziano-owsiane

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki orkiszowo-kukurydziano-owsiane
Do miski wkładamy pokruszone drożdże, szczyptę cukru, łyżkę mąki oraz 5 łyżek ciepłej wody i rozcieramy razem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Następnie wsypujemy obie mąki, płatki owsiane, sól, dodajemy masło oraz wlewamy resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Ciasto dzielimy na 8 części i z każdej formujemy bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Smarujemy bułeczki zimna wodą a następnie posypujemy czarnuszką.

Pieczemy przez ok. 30 minut w 180 stopniach.