Sposób przygotowania:
Bułeczki orkiszowo-kukurydziano-owsiane
Do miski wkładamy pokruszone drożdże, szczyptę cukru, łyżkę mąki oraz 5 łyżek ciepłej wody i rozcieramy razem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Następnie wsypujemy obie mąki, płatki owsiane, sól, dodajemy masło oraz wlewamy resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na 8 części i z każdej formujemy bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Smarujemy bułeczki zimna wodą a następnie posypujemy czarnuszką.
Pieczemy przez ok. 30 minut w 180 stopniach.
Następnie wsypujemy obie mąki, płatki owsiane, sól, dodajemy masło oraz wlewamy resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na 8 części i z każdej formujemy bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Smarujemy bułeczki zimna wodą a następnie posypujemy czarnuszką.
Pieczemy przez ok. 30 minut w 180 stopniach.