kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Orkiszowe rogale

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na domowe, puszyste rogale drożdżowe. Takie rogale polecam na śniadanie lub kolację, najlepiej smakują z domowym dżemem. Polecam.

Orkiszowe rogale Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Orkiszowe rogale

Na zaczyn :

  • 20 g drożdży
  • 3/4 szkl ciepłego kefiru
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • duża szczypta soli

Pozostałe składniki na ciasto :

  • 2 szkl mąki orkiszowej
  • 3 łyżki roztopionego masła

Pozostałe składniki :

  • chia do posypania
  • 1 żółtko
  • blaszka
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Orkiszowe rogale
Masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy. Do ciepłego kefiru wkruszamy drożdże i dodajemy mąkę, cukier, sól i mieszamy do połączenia się składników. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia na 1 godzinę.

Wyrośniete ciasto przekładamy na stolicę ( podsypaną mąką ) i dzielimy na 2 części. Robimy kulę i wałkujemy na kształt koła, dzielimy na trójkąty i formujemy rogale. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośniete rogale smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy chia.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
Orkiszowe rogale
W misce mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do wyrośniecia.
Orkiszowe rogale
Na Stopnicy podsypanej mąką formujemy rogale.
Orkiszowe rogale
Rogale smarujemy żółtkiem i oprószamy chia.