lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb żytni z otrębami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wiadomo , ze chleb żytni jest zdrowszy od pszennego. Więc czasami i piekę z otrębami. Pysznie smakuje na przykład rybka marynowaną.

Chleb żytni z otrębami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb żytni z otrębami

Składniki :

Sposób przygotowania:

Chleb żytni z otrębami

Wykonanie:

Do misy wsypuje mąkę żytnią ( przesiewam ją najpierw), wsypuje drożdże instant, mieszam. Wlewam letnią wodę i wsypuje otręby żytnie. Wyrabiam ciasto, zostawiam do wyrośnięcia na około 3 godziny. Ciasto mamy lepiące ale to nic, podsypujemy lekko mąką.
Formę keksówkę (o wymiarach 12 cm x 22 cm) obsypujemy mąką i przekładamy ciasto które wyrabiamy po 3 godzinach jeszcze raz. Ciasto wyrasta koło godziny teraz. Zwilżamy rękoma ciasto na wierzchu, wstawiamy do pieca, pieczemy w 200 stopniach koło 35-40 minut, smacznego.

chleb żytni z otrębami
Do misy wsypuje mąkę żytnią ( przesiewam ją najpierw), wsypuje drożdże instant, mieszam.
chleb żytni z otrębami
Wlewam letnią wodę i wsypuje otręby żytnie.
chleb żytni z otrębami
Wyrabiam ciasto, zostawiam do wyrośnięcia na około 3 godziny.
chleb żytni z otrębami
Ciasto mamy lepiące ale to nic , podsypujemy lekko mąką i po 3 godzinach znowu wyrabiam ciasto .