BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Chleb żytni na naturalnym zakwasie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj podaję stary przepis na chleb na naturalnym zakwasie. Przepis znalazłam w starym zeszycie mojej babci i postanowiłam go wypróbować. Chlebek wyszedł bardzo smaczny.

Chleb żytni na naturalnym zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb żytni na naturalnym zakwasie

 

 

  • Zaczyn;
  • mąka żytnia typ 720 - 150 g,
  • woda - 150 g,
  • zakwas - 1,5 dużej łyżki,

 

  • Ciasto chlebowe;
  • mąka żytnia typ 720 - 400 g,
  • woda - 400 g,
  • sól - 2 płaskie łyżeczki,
  • cukier - 2 łyżeczki,
  • słonecznik łuskany lub sezam 2 łyżki,

 

  • Dodatkowo;
  • sezam do posypania chleba,
  • bułka tarta do foremek,
  • tłuszcz do wysmarowania foremek,

Sposób przygotowania:

Chleb żytni na naturalnym zakwasie
Chleb żytni na naturalnym zakwasie

ZAKWAS : I dzień: do szklanego naczynia wlewamy 25 g wody i 25 g maki żytniej typ 2000 mieszamy drewnianą łyżką, odstawiamy na 24 godzony .

Czynność powtarzamy przez kolejne 5 dni. 

Tak zrobiony zakwas gotowy jest do przygotowania zaczyny. 

ZACZYN : 150 g mąki żytniej typ 720 połączyć z 150 g wody oraz 1,5 dużymi łyżkami przygotowanego zakwasu, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin.

CIASTO CHLEBOWE: do całego zaczynu dodać 400 g maki żytniej typ 720 oraz 400 wody, 2 płaskie łyżeczki soli i 2 łyżeczki cukru, 2 duże łyżki słonecznika łuskanego lub sezamu wg uznania

Ciasto dobrze wymieszać przełożyć do wysmarowanej i wysypanej tarta bułką formy .

Posypać sezamem.

Piec około 55-60 minut w temperaturze 220 stopni , po 15 minutach zmniejszyć temperaturę o 10 -20 stopni.

Upieczony chleb gorący wyjąć z formy schładzać na kratce .

Pozostały zakwas 1 raz w tygodniu dożywić 1 porcją mąki i wody ,przechowywać w lodówce do kolejnego wypieku.
Chleb żytni na naturalnym zakwasie
Taki zakwas gotowy jest do przygotowania zaczyny
Chleb żytni na naturalnym zakwasie
Przełożyć do wysmarowanych i wysypanych foremek
Chleb żytni na naturalnym zakwasie
Górę posypać sezamem
Chleb żytni na naturalnym zakwasie
Chleb po upieczeniu gotowy do wystudzenia

Tagi:

pieczywo chleb