Sposób przygotowania:
Chleb żytni na naturalnym zakwasie
Chleb żytni na naturalnym zakwasie
ZAKWAS : I dzień: do szklanego naczynia wlewamy 25 g wody i 25 g maki żytniej typ 2000 mieszamy drewnianą łyżką, odstawiamy na 24 godzony .
Czynność powtarzamy przez kolejne 5 dni.
Tak zrobiony zakwas gotowy jest do przygotowania zaczyny.
ZACZYN : 150 g mąki żytniej typ 720 połączyć z 150 g wody oraz 1,5 dużymi łyżkami przygotowanego zakwasu, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin.
CIASTO CHLEBOWE: do całego zaczynu dodać 400 g maki żytniej typ 720 oraz 400 wody, 2 płaskie łyżeczki soli i 2 łyżeczki cukru, 2 duże łyżki słonecznika łuskanego lub sezamu wg uznania
Ciasto dobrze wymieszać przełożyć do wysmarowanej i wysypanej tarta bułką formy .
Posypać sezamem.
Piec około 55-60 minut w temperaturze 220 stopni , po 15 minutach zmniejszyć temperaturę o 10 -20 stopni.
Upieczony chleb gorący wyjąć z formy schładzać na kratce .
Pozostały zakwas 1 raz w tygodniu dożywić 1 porcją mąki i wody ,przechowywać w lodówce do kolejnego wypieku.
ZAKWAS : I dzień: do szklanego naczynia wlewamy 25 g wody i 25 g maki żytniej typ 2000 mieszamy drewnianą łyżką, odstawiamy na 24 godzony .
Czynność powtarzamy przez kolejne 5 dni.
Tak zrobiony zakwas gotowy jest do przygotowania zaczyny.
ZACZYN : 150 g mąki żytniej typ 720 połączyć z 150 g wody oraz 1,5 dużymi łyżkami przygotowanego zakwasu, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin.
CIASTO CHLEBOWE: do całego zaczynu dodać 400 g maki żytniej typ 720 oraz 400 wody, 2 płaskie łyżeczki soli i 2 łyżeczki cukru, 2 duże łyżki słonecznika łuskanego lub sezamu wg uznania
Ciasto dobrze wymieszać przełożyć do wysmarowanej i wysypanej tarta bułką formy .
Posypać sezamem.
Piec około 55-60 minut w temperaturze 220 stopni , po 15 minutach zmniejszyć temperaturę o 10 -20 stopni.
Upieczony chleb gorący wyjąć z formy schładzać na kratce .
Pozostały zakwas 1 raz w tygodniu dożywić 1 porcją mąki i wody ,przechowywać w lodówce do kolejnego wypieku.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Dziękuje;)