slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Tarta z podgrzybkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną i aromatyczną tartę z podgrzybkami. Kruche ciasto w połączeniu z pysznymi grzybami leśnymi tworzy smakowite danie. Polecam na jesienny obiad.

Tarta z podgrzybkami

Składniki:

Tarta z podgrzybkami

 

  • 100 g masła
  • 1 małe jajko
  • 1/2 szkl mąki jaglanej
  • 1/2 szkl mąki orkiszowej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, soli i pieprzu
  • oraz: 400 g podgrzybków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 100 g żółtego sera tartego
  • 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • forma do tarty o śred. 20 cm

Sposób przygotowania:

Tarta z podgrzybkami
Z masła, jajka, mąk oraz proszku do pieczenia, soli i pieprzu zagniatamy ciasto kruche i wylepiamy nim foremkę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojone podgrzybki i smażymy, aż grzyby odparują. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.

Foremkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie doprawiamy grzyby solą, pieprzem oraz dodajemy jajko i ser, mieszamy.

Na podpieczony spód wykładamy nadzienie grzybowe, wyrównujemy i wstawiamy ponownie do piekarnika.

Pieczemy jeszcze przez ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.