Sposób przygotowania:
Tarta z podgrzybkami
Z masła, jajka, mąk oraz proszku do pieczenia, soli i pieprzu zagniatamy ciasto kruche i wylepiamy nim foremkę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojone podgrzybki i smażymy, aż grzyby odparują. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
Foremkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie doprawiamy grzyby solą, pieprzem oraz dodajemy jajko i ser, mieszamy.
Na podpieczony spód wykładamy nadzienie grzybowe, wyrównujemy i wstawiamy ponownie do piekarnika.
Pieczemy jeszcze przez ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojone podgrzybki i smażymy, aż grzyby odparują. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
Foremkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie doprawiamy grzyby solą, pieprzem oraz dodajemy jajko i ser, mieszamy.
Na podpieczony spód wykładamy nadzienie grzybowe, wyrównujemy i wstawiamy ponownie do piekarnika.
Pieczemy jeszcze przez ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.