lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb żytnio-razowy na zakwasie BIO

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś zapraszam Was na pyszny chlebek żytnio-razowy. Chlebek ma pyszną chrupiącą skórkę i jest robiony na zakwasie BIO.

Chleb żytnio-razowy na zakwasie BIO Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb żytnio-razowy na zakwasie BIO

Składniki:

 

  • mąka razowa typ 2000- 500 g

 

  • zakwas piekarski 50 g

 

 

 

  • woda letnia 700 ml

Sposób przygotowania:

Chleb żytnio-razowy na zakwasie BIO

Krok 1

Najpierw odmierzamy obydwie mąki, wsypujemy je do misy. Drożdże świeże rozpuszczamy w szklance wody razem z zakwasem BIO. Przelewamy do mąki, dodajemy resztę wody i sól. Ciasto wyrabiamy kolo 15 minut. Zostawiamy je do wyrośnięcia na jakąś godzinę. Jeśli widzicie, że słabo rośnie to dajcie mu jeszcze trochę czasu aby wyrosło.


Odgazowujemy ciasto, naczynie żaroodporne obsypujemy mąką i przekładamy ciacho chlebowe. Nacinamy je ostrym nożem, posypujemy delikatnie mąką i zostawiamy do wyrośnięcia 1/2-1 godzina.


Piec nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy wyrośnięty prawie chleb. Pieczemy w 200 stopniach przez 45 minut, podczas pieczenia spryskujemy chleb z 4 razy, skórka dzięki temu będzie chrupiąca.


Po upieczeniu przekładamy ciasto na kratkę, a po ostudzeniu kroimy.

Chleb żytnio-razowy na zakwasie BIO
Najpierw odmierzamy obydwie mąki, wsypujemy je do misy.
Chleb żytnio-razowy na zakwasie BIO
Drożdże świeże rozpuszczamy w szklance wody razem z zakwasem BIO. Przelewamy do mąki, dodajemy resztę wody i sól.
Chleb żytnio-razowy na zakwasie BIO
Odgazowujemy ciasto, naczynie żaroodporne obsypujemy mąką i przekładamy ciacho chlebowe. Nacinamy je ostrym nożem
Chleb żytnio-razowy na zakwasie BIO
Po upieczeniu przekładamy ciasto na kratkę, a po ostudzeniu kroimy.