Sposób przygotowania:
Chleb żytnio-razowy na zakwasie BIOKrok 1
Najpierw odmierzamy obydwie mąki, wsypujemy je do misy. Drożdże świeże rozpuszczamy w szklance wody razem z zakwasem BIO. Przelewamy do mąki, dodajemy resztę wody i sól. Ciasto wyrabiamy kolo 15 minut. Zostawiamy je do wyrośnięcia na jakąś godzinę. Jeśli widzicie, że słabo rośnie to dajcie mu jeszcze trochę czasu aby wyrosło.
Odgazowujemy ciasto, naczynie żaroodporne obsypujemy mąką i przekładamy ciacho chlebowe. Nacinamy je ostrym nożem, posypujemy delikatnie mąką i zostawiamy do wyrośnięcia 1/2-1 godzina.
Piec nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy wyrośnięty prawie chleb. Pieczemy w 200 stopniach przez 45 minut, podczas pieczenia spryskujemy chleb z 4 razy, skórka dzięki temu będzie chrupiąca.
Po upieczeniu przekładamy ciasto na kratkę, a po ostudzeniu kroimy.