Sposób przygotowania:
Chleb z migdałami pełny
Do miski wsypujemy mąkę żytnią, dodajemy sól, zakwas, migdały całe, len oraz tyle wody, by po wymieszaniu wszystkiego ciasto miało konsystencję gęstej smietany. Miske przykrywamy i zostawiamy na blacie w kuchni na noc.
Następnego dnia do zaczynu wsypujemy orkiszową razową i dolewamy tyle wody, by ciasto tym razem było gęstsze. Mieszamy dokładnie i wykładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy keksówki 30x10 - spryskujemy wodą.
Zostawiamy do wyrośnięcia (ok 3 godzin). Pieczemy godzinę w 200st.
Następnego dnia do zaczynu wsypujemy orkiszową razową i dolewamy tyle wody, by ciasto tym razem było gęstsze. Mieszamy dokładnie i wykładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy keksówki 30x10 - spryskujemy wodą.
Zostawiamy do wyrośnięcia (ok 3 godzin). Pieczemy godzinę w 200st.