Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1437]

Chlebek bananowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i mięciutki chlebek bananowy, który zawsze się udaje. To też idealny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów.

Chlebek bananowy

Składniki:

Chlebek bananowy

 

  • 2 banany
  • 2 jajka (duże)
  • 50g masła (roztopionego)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki ksylitolu/cukru trzcinowego (może być cukier biały; 1 szklanka = 250 ml)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Opcjonalnie:
  • 1 banan na wierzch

Sposób przygotowania:

Chlebek bananowy
Banany bez skórki zblendować na puree i następnie połączyć z jajkami, rozpuszczonym masłem oraz olejem. Dodać cukier, mąkę, sól i sodę. Wszystko razem porządnie wymieszać.

Masę bananową umieścić w foremce 10 x 22 cm uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Na wierzchu można, ale nie koniecznie trzeba ułożyć przeciętego wzdłuż banana.

Chlebek piec w rozgrzanym piekarniku przez około 1 godzinę (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Kroić jak wystygnie.