Sposób przygotowania:
Ciasto z mascarpone i powidłami
Biszkopt:
W misie miksera umieścić całe jajka, ubijać powoli dodając cukier i cukier wanilinowy. Gdy masa będzie puszysta dodać olejek cytrynowy, proszek do pieczenia i obie mąki oraz kakao. Miksować tylko do połączenia składników. Wylać na blachę wyłożoną papierem i piec w 180 stopniach do suchego patyczka około 40 minut.
Krem:
W misie miksera umieścić śmietankę i mascarpone, miksować, dodać cukier puder. Miksować do połączenia składników.
Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części, Pierwszy blat nasączyć wodą wymieszaną z cukrem i sokiem z cytryny. Posmarować powidłami. Wyłożyć krem, a następnie drugi blat biszkoptu. Polać roztopioną czekoladą.
W misie miksera umieścić całe jajka, ubijać powoli dodając cukier i cukier wanilinowy. Gdy masa będzie puszysta dodać olejek cytrynowy, proszek do pieczenia i obie mąki oraz kakao. Miksować tylko do połączenia składników. Wylać na blachę wyłożoną papierem i piec w 180 stopniach do suchego patyczka około 40 minut.
Krem:
W misie miksera umieścić śmietankę i mascarpone, miksować, dodać cukier puder. Miksować do połączenia składników.
Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części, Pierwszy blat nasączyć wodą wymieszaną z cukrem i sokiem z cytryny. Posmarować powidłami. Wyłożyć krem, a następnie drugi blat biszkoptu. Polać roztopioną czekoladą.