Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 197]

Ciasto z mascarpone i powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczne ciasto z kremem ze śmietanki i mascarpone z dodatkiem powideł śliwkowych to świetny pomysł na deser

Ciasto z mascarpone i powidłami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z mascarpone i powidłami

 

 

  • Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 500 ml śmietanki
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe
  • czekolada mleczka

Sposób przygotowania:

Ciasto z mascarpone i powidłami
Biszkopt:

W misie miksera umieścić całe jajka, ubijać powoli dodając cukier i cukier wanilinowy. Gdy masa będzie puszysta dodać olejek cytrynowy, proszek do pieczenia i obie mąki oraz kakao. Miksować tylko do połączenia składników. Wylać na blachę wyłożoną papierem i piec w 180 stopniach do suchego patyczka około 40 minut.

Krem:

W misie miksera umieścić śmietankę i mascarpone, miksować, dodać cukier puder. Miksować do połączenia składników.

Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części, Pierwszy blat nasączyć wodą wymieszaną z cukrem i sokiem z cytryny. Posmarować powidłami. Wyłożyć krem, a następnie drugi blat biszkoptu. Polać roztopioną czekoladą.
Ciasto z mascarpone i powidłami
Jajka ubić z cukrami, następnie dodać resztę składników
Ciasto z mascarpone i powidłami
Biszkopt nasączyć mieszanką wody, soku z cytryny i cukru
Ciasto z mascarpone i powidłami
Śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem
Ciasto z mascarpone i powidłami
Gotowe ciasto polać roztopioną czekoladą