Sposób przygotowania:
Karpatka z kremem jagodowymETAP 1:
Na ciasto:
Mąkę zagotować z wodą i masłem. Przestudzić i zmiksować z jajkami, wbijając je po jednym i miksując do połączenia składników. Blachę z wyposażenia piekarnika posmarować masłem i posypać mąką. Rozsmarować ciasto tworząc łyżką takie zadziory/górki i dołki. Ciasto piec ok. 30 min. w temp. 200 stopni. Po upieczeniu lekko przestudzić w uchylonym piekarniku a następnie wyjąć na kratkę
.
Na krem:
2szkl. mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy, mąkę i cukier. Wlać na gotujące się mleko i ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Ostudzić. Miękkie masło zmiksować na puszysto i dodawać po łyżce budyń. Miksować do uzyskania jednolitego kremu.
Ciasto przekroić na pół. Na jedną połowę wyłożyć krem i przykryć drugim plackiem. Wierzch udekorować czekoladą roztopioną w gorącej śmietanie. Ciasto schłodzić w lodówce.