WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2153]

Karpatka z kremem jagodowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczne ciasto czyli karpatka z ciasta parzonego, z fioletowym kremem o smaku jagodowym przygotowanym na bazie budyniu jagodowego.

Karpatka z kremem jagodowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karpatka z kremem jagodowym

Ciasto parzone:

Krem jagodowy:

  • 2 budynie o smaku jagodowym
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 3szl. mleka
  • 200g miękkiego masła
  • Polewa:
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • kilka kostek czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Karpatka z kremem jagodowym

ETAP 1:

Na ciasto:
Mąkę zagotować z wodą i masłem. Przestudzić i zmiksować z jajkami, wbijając je po jednym i miksując do połączenia składników. Blachę z wyposażenia piekarnika posmarować masłem i posypać mąką. Rozsmarować ciasto tworząc łyżką takie zadziory/górki i dołki. Ciasto piec ok. 30 min. w temp. 200 stopni. Po upieczeniu lekko przestudzić w uchylonym piekarniku a następnie wyjąć na kratkę
.
Na krem:
2szkl. mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy, mąkę i cukier. Wlać na gotujące się mleko i ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Ostudzić. Miękkie masło zmiksować na puszysto i dodawać po łyżce budyń. Miksować do uzyskania jednolitego kremu.

Ciasto przekroić na pół. Na jedną połowę wyłożyć krem i przykryć drugim plackiem. Wierzch udekorować czekoladą roztopioną w gorącej śmietanie. Ciasto schłodzić w lodówce.

Karpatka z kremem jagodowym
Karpatka po przelożeniu kremem jagodowym przed schłodzeniem
Karpatka z kremem jagodowym
Krem jagodowy powstały ze zmiksowania budyniu z masłem
Karpatka z kremem jagodowym
Ciasto do karpatki upieczonej na blaszce z wyposażenia piekarnika
Karpatka z kremem jagodowym
Ciasto na karpatkę po zmiksowaniu składników