Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Kostka beskidzka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto na biszkopcie z masą kremową śmietanowo adwokatową oraz z małymi bezami. Jest mega pyszne

Kostka beskidzka

Składniki:

Kostka beskidzka

 

 

  • Masa kremowa:
  • śmietana 30% - 500 ml
  • adwokat - 220 ml
  • bezy - 25 szt
  • żelatyna w proszku - 3 łyżeczki
  • czekolada biała wiórki- 3 łyżeczki
  • czekolada mleczna wiórki - 3 łyżeczki
  • czekolada deserowa wiórki - 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Kostka beskidzka
Ciasto:

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka i delikatnie łączymy razem Przesianą mąkę pszenną i kakao dodajemy i delikatnie mieszamy.

Blachę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180stC na 25 minut.

Masa kremowa:

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody, dobrze mieszamy i chłodzimy.

Śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec cały czas ubijając dodajemy małymi porcjami adwokat i miksujemy. Na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę.

Na upieczony biszkopt wykładamy połowę masy, wciskamy w nią bezy i wykładamy pozostałą masę kremową.

Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi i schładzamy ok 4 godzin,