rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Ciasto bananowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zainspirowana przepisem na bananowy chlebek z książki "Rodzinne przysmaki" Jamie Oliver's postanowiłam stworzyć ciasto do niedzielnej popołudniowej kawki.

Ciasto bananowe

Składniki:

Ciasto bananowe

 

  • Na blaszkę kwadratową o boku 24cm:

 

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowe

Etap I

Ciasto bananowe
Masło ucieramy z cukrami na puszysty krem

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Formę do ciasta smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Resztę tłuszczu ucieramy z cukrami na puch za pomocą miksera. W dalszej kolejności dodajemy jajka i mieszamy ale już za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodajemy rozgniecione widelcem banany, sól oraz gałkę muszkatołową.

Etap II

Ciasto bananowe
Stopniowo dodajemy pozostałe składniki oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, do ciasta dodajemy płatki owsiane, połowę mąki z proszkiem oraz mleko. Mieszamy i dosypujemy pozostałą część mąki oraz wlewamy łyżeczkę olejku waniliowego.

Etap III

Ciasto bananowe
Gotowe ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Gotowe ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po ok 30 minutach przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy kolejne 30 minut (aż do suchego patyczka). Po tym czasie ciasto zostawiamy ok 15 minut w formie w piekarniku (już bez folii) a następnie przekładamy na kratkę i podajemy dopiero po przestudzeniu np z kubkiem mleka.