BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Piernik krakowski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piernik, który przygotowałam to propozycja na świąteczny stół, gwarantuję ze na pewno posmakuje waszym domownikom. Piernik bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a co najważniejsze że bardzo smaczny.

Piernik krakowski Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Piernik krakowski

 

  • mąka tortowa około 400 g,
  • cukier brązowy 200 g,
  • margaryna 120 g, (u mnie pół na pół z masłem)
  • jajka 2,
  • kakao 3 łyżki z czubkiem,
  • powidła śliwkowe 5 łyżek,
  • przyprawa do piernika 1 op,
  • mleko około 1 szkl, (szklanka o poj. 250 ml),
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki ,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • orzechy włoskie garść pokrojone na małe kawałeczki + do dekoracji,
  • rodzynki 2 łyżki ,
  • morele suszone 4 szt, (pokrojone w małą kosteczkę),
  • płatki migdałów ,
  • Polewa;
  • kakao ciemne 4 łyżki,
  • masło 120 g,
  • mleko 4 - 5 łyżek ,
  • cukier puder około 80 g,

Sposób przygotowania:

Piernik krakowski
Margarynę razem z masłem włożyć do garnka i podsmażać do rozpuszczenia na małym ogniu palnika , po rozpuszczeniu ostudzić.

Jajka razem z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać mleko, kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując dodawać powidła śliwkowe. Na koniec wlać rozpuszczony, wystudzony tłuszcz. Całość mieszać do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta. Do całości dodać oprószone mąką bakalie.

Foremkę keksową wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 - 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu piernik polać obficie polewą czekoladową.

Udekorować według uznania u mnie orzechy i płatki migdałów.

Polewa;

Do rondla wlać mleko, dodać cukier puder postawić na małym ogniu palnika i mieszać do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać masło mieszać do rozpuszczenia i połączenia składników. Na koniec dodać kakao, mieszać nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy, aż wszystko ładnie się połączy.

Smacznego.

Rada;

Taki piernik można przełożyć powidłami śliwkowymi.
Piernik krakowski
Margarynę razem z masłem włożyć do garnka i podsmażać do rozpuszczenia na małym ogniu palnika
Piernik krakowski
Jajka razem z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę
Piernik krakowski
dodać mleko, kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując dodawać powidła śliwkowe
Piernik krakowski
Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 - 60 minut.
Piernik krakowski
Piernik po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Piernik krakowski
Piernik wyjmujemy i studzimy na kratce
Piernik krakowski
Przygotowanie polewy
Piernik krakowski
Gotowy piernik polać polewą i udekorować