Sposób przygotowania:
Piernik krakowski
Margarynę razem z masłem włożyć do garnka i podsmażać do rozpuszczenia na małym ogniu palnika , po rozpuszczeniu ostudzić.
Jajka razem z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać mleko, kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując dodawać powidła śliwkowe. Na koniec wlać rozpuszczony, wystudzony tłuszcz. Całość mieszać do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta. Do całości dodać oprószone mąką bakalie.
Foremkę keksową wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 - 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu piernik polać obficie polewą czekoladową.
Udekorować według uznania u mnie orzechy i płatki migdałów.
Polewa;
Do rondla wlać mleko, dodać cukier puder postawić na małym ogniu palnika i mieszać do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać masło mieszać do rozpuszczenia i połączenia składników. Na koniec dodać kakao, mieszać nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy, aż wszystko ładnie się połączy.
Smacznego.
Rada;
Taki piernik można przełożyć powidłami śliwkowymi.
Jajka razem z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać mleko, kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując dodawać powidła śliwkowe. Na koniec wlać rozpuszczony, wystudzony tłuszcz. Całość mieszać do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta. Do całości dodać oprószone mąką bakalie.
Foremkę keksową wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 - 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu piernik polać obficie polewą czekoladową.
Udekorować według uznania u mnie orzechy i płatki migdałów.
Polewa;
Do rondla wlać mleko, dodać cukier puder postawić na małym ogniu palnika i mieszać do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać masło mieszać do rozpuszczenia i połączenia składników. Na koniec dodać kakao, mieszać nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy, aż wszystko ładnie się połączy.
Smacznego.
Rada;
Taki piernik można przełożyć powidłami śliwkowymi.







