ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Chlebek nagietkowy orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wilgotny chlebek nagietkowy - orzechowy, pyszny na śniadania, kolacje, dobry na co dzień oraz na różne okazje.

Chlebek nagietkowy orzechowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chlebek nagietkowy orzechowy

Składniki na drożdżowy zaczyn:

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mielonych orzechów
  • 1 szklanka orzechów gniecionych albo grubo posiekanych
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 szklanka płatków orkiszowych albo owsianych
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 szklanka płatków nagietka
  • drożdżowy zaczyn
  • pół szklanki siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

Chlebek nagietkowy orzechowy

Etap pierwszy.

Pół szklanki siemienia lnianego zalać wodą do pełnej szklanki i poczekać aż napęcznieje. Będzie nam potrzebne później.

Pięć dag. drożdży rozpuścić w pół szklanki ciepłej wody. Dodać łyżkę cukru, poczekać, aż drożdże zaczną pracować i dodać trzy duże łyżki mąki pszennej. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Etap drugi.

Do dużej miski wsypujemy trzy szklanki mielonych orzechów, dodajemy jedną szklankę orzechów gniecionych albo grubo posiekanych, wbijamy 6 jajek, dodajemy 2 łyżki mąki kokosowej oraz 1 szklankę płatków owsianych. Wsypujemy 2 płaskie łyżeczki soli oraz 1 szklankę płatków nagietka, dodajemy wcześniej namoczone siemię lniane oraz drożdżowy zaczyn.

Etap trzeci.

Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite ciasto. Przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszką manną. Inaczej będzie nam trudno wyjąć ten chlebek z foremki. Pieczemy na złoty kolor, środek sprawdzamy patyczkiem czy jest wypieczony.

Chlebek nagietkowy orzechowy
Do zmielonych orzechów wbijamy sześć jajek.
Chlebek nagietkowy orzechowy
Dodajemy szklankę płatków orkiszowych lub owsianych.
Chlebek nagietkowy orzechowy
Chlebek pieczemy w podłużnej foremce albo w podłużnym prodziżu.