Sposób przygotowania:
Chlebek nagietkowy orzechowyEtap pierwszy.
Pół szklanki siemienia lnianego zalać wodą do pełnej szklanki i poczekać aż napęcznieje. Będzie nam potrzebne później.
Pięć dag. drożdży rozpuścić w pół szklanki ciepłej wody. Dodać łyżkę cukru, poczekać, aż drożdże zaczną pracować i dodać trzy duże łyżki mąki pszennej. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Etap drugi.
Do dużej miski wsypujemy trzy szklanki mielonych orzechów, dodajemy jedną szklankę orzechów gniecionych albo grubo posiekanych, wbijamy 6 jajek, dodajemy 2 łyżki mąki kokosowej oraz 1 szklankę płatków owsianych. Wsypujemy 2 płaskie łyżeczki soli oraz 1 szklankę płatków nagietka, dodajemy wcześniej namoczone siemię lniane oraz drożdżowy zaczyn.
Etap trzeci.
Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite ciasto. Przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszką manną. Inaczej będzie nam trudno wyjąć ten chlebek z foremki. Pieczemy na złoty kolor, środek sprawdzamy patyczkiem czy jest wypieczony.