Sposób przygotowania:
Chleb z orzechami włoskimi1. etap przygotowania chleba
W miseczce zalewamy drożdże letnią wodą (ok. 250 ml). Do drożdży dodajemy masło pokrojone w kosteczkę. Całość mieszamy do rozpuszczenia się składników.
W drugiej misce lub robocie mieszamy oba rodzaje mąki i dodajemy sól.
Wlewamy rozpuszczone masło z drożdżami oraz roztrzepane jajko. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut.
Dodajemy drobno pokrojone orzechy włoskie. Ponownie wyrabiamy ciasto ok. 5 minut.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
2. etap przygotowania chleba
Ciasto ponownie wyrabiamy, nadając mu okrągły kształt.
Ukształtowane ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczenie chleba
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C.
Przed pieczeniem na wierzchu chleba układamy połówki orzechów.
Chleb pieczemy ok. 25-30 minut.