SUPERPRZEPIS

Chleb z orzechami włoskimi

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Chleb z orzechami włoskimi Więcej zdjęć (2)

Chleb z orzechami włoskimi z chrupiącą skórką i niezwykle miękkim, delikatnym środku. Chleb najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciepły, polecam serdecznie.

Składniki:

Chleb z orzechami włoskimi

 

Sposób przygotowania:

Chleb z orzechami włoskimi

1. etap przygotowania chleba

Chleb z orzechami włoskimi
Wyrobione ciasto na chleb powinno być gładkie i elastyczne.

W miseczce zalewamy drożdże letnią wodą (ok. 250 ml). Do drożdży dodajemy masło pokrojone w kosteczkę. Całość mieszamy do rozpuszczenia się składników.

W drugiej misce lub robocie mieszamy oba rodzaje mąki i dodajemy sól.

Wlewamy rozpuszczone masło z drożdżami oraz roztrzepane jajko. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut.

Dodajemy drobno pokrojone orzechy włoskie. Ponownie wyrabiamy ciasto ok. 5 minut.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

2. etap przygotowania chleba

Chleb z orzechami włoskimi
Chleb odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę.

Ciasto ponownie wyrabiamy, nadając mu okrągły kształt.

Ukształtowane ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczenie chleba

Chleb z orzechami włoskimi
Chleb pieczemy do uzyskania złotego koloru.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C.

Przed pieczeniem na wierzchu chleba układamy połówki orzechów.

Chleb pieczemy ok. 25-30 minut.


Tagi:

chleb