Sposób przygotowania:
Chleb z orzechami laskowymi
1/2 szkl orzechów kroimy na mniejsze kawałki. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, pokrojone orzechy i wlewamy ciepłą wodę i olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, miskę z ciastem przykrywamy ściereczką.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy wyrośnięte ciasto. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałe orzechy kroimy na drobno. Rozgrzewamy piekarnik. Ciasto w keksówce smarujemy zimną wodą i posypujemy pokrojonymi orzechami.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb przekładamy na metalową kratkę i studzimy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy wyrośnięte ciasto. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałe orzechy kroimy na drobno. Rozgrzewamy piekarnik. Ciasto w keksówce smarujemy zimną wodą i posypujemy pokrojonymi orzechami.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb przekładamy na metalową kratkę i studzimy.
SylaUla
kuchenny świat