kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 983]

Chleb z orzechami laskowymi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na domowe pieczywo. Pyszny chlebek pszenny z dodatkiem chrupiących orzechów laskowych smakuje wyśmienicie. Polecam.

Chleb z orzechami laskowymi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb z orzechami laskowymi

 

Sposób przygotowania:

Chleb z orzechami laskowymi
1/2 szkl orzechów kroimy na mniejsze kawałki. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, pokrojone orzechy i wlewamy ciepłą wodę i olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, miskę z ciastem przykrywamy ściereczką.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy wyrośnięte ciasto. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pozostałe orzechy kroimy na drobno. Rozgrzewamy piekarnik. Ciasto w keksówce smarujemy zimną wodą i posypujemy pokrojonymi orzechami.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb przekładamy na metalową kratkę i studzimy.
Chleb z orzechami laskowymi
Orzechy laskowe kroimy na małe kawałeczki.
Chleb z orzechami laskowymi
Wyrośnięte ciasto wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Chleb z orzechami laskowymi
Następnie ciasto smarujemy wodą i posypujemy orzechami.