akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Chleb na zakwasie żytnim z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo byłam ciekawa jak smakuję chleb z orzechami. Nie zawiodłam się :) Smakuję wybornie!!! Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Smacznego!

Chleb na zakwasie żytnim z orzechami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb na zakwasie żytnim z orzechami

 

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie żytnim z orzechami
1. Wszystkie składniki oprócz orzechów wymieszać, a następnie wyrobić za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Na koniec wyrabiania wsypać orzechy i jeszcze chwilę miksować. Ma powstać jednolite, sprężyste ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości. 2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, uformować z niego podłużny bochenek i ułożyć w keksówce o wymiarach około 7 x 24 cm. Pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. 3. Po upływie wyznaczonego czasu chleb piec z parą wodną w 230st.C około 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 210st.C i piec jeszcze 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Smacznego! 



Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Polecam!
Chleb na zakwasie żytnim z orzechami
Upieczony chleb na zakwasie żytnim z orzechami.