Sposób przygotowania:
Chleb na zakwasie żytnim z orzechami
1. Wszystkie składniki oprócz orzechów wymieszać, a następnie wyrobić za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Na koniec wyrabiania wsypać orzechy i jeszcze chwilę miksować. Ma powstać jednolite, sprężyste ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości. 2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, uformować z niego podłużny bochenek i ułożyć w keksówce o wymiarach około 7 x 24 cm. Pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. 3. Po upływie wyznaczonego czasu chleb piec z parą wodną w 230st.C około 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 210st.C i piec jeszcze 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Smacznego!
Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Polecam!
Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Polecam!