Sposób przygotowania:
Strudel jabłkowy z żurawiną - 100 kalorii
1. Jabłka obrałam, oczyściłam z gniazd nasiennych i pokroiłam w cienkie plasterki. Wrzuciłam je do rondelka, dodałam 1 łyżkę wody i zagotowałam. Delikatnie zamieszałam drewniana łyżka i po dosłownie 2 minutach zestawiłam z ognia.
2. W misce wymieszałam żurawinę, cynamon, starta skórkę z pomarańczy, ksylitol i jabłka (bez powstałego podczas gotowania soku).
3. Blaszkę lekko spryskałam olejem w sprayu i ostrożnie wyłożyłam ja pierwszym arkuszem ciasta Filo. Powierzchnie ciasta lekko spryskałam olejem i położyłam na nim następna warstwę. Czynność powtórzyłam jeszcze dwa razy, uzyskując w ten sposób 4 warstwy ciasta filo. Po spryskaniu ostatniej warstwy olejem , wyłożyłam na środek mieszankę jabłeczna, tak żeby wszystkie brzegi były wolne. Zawinęłam tak jak pakujemy paczkę w papier, podwijając również szczelnie brzegi.
4. Ostatni arkusz filo lekko spryskałam olejem, fantazyjnie pomarszczyłam i ułożyłam na górze ciasta.
5. Piekłam 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoto-brązowy kolor.
6. Po wyjęciu z pieca ciasto posypałam 1 łyżeczką cukru pudru.
7. Podałam z 1 łyżka jogurtu naturalnego kokosowego, ale jeśli nie liczysz kalorii z pewnością będzie pyszne również z lodami waniliowymi. Strudel dobrze smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.
2. W misce wymieszałam żurawinę, cynamon, starta skórkę z pomarańczy, ksylitol i jabłka (bez powstałego podczas gotowania soku).
3. Blaszkę lekko spryskałam olejem w sprayu i ostrożnie wyłożyłam ja pierwszym arkuszem ciasta Filo. Powierzchnie ciasta lekko spryskałam olejem i położyłam na nim następna warstwę. Czynność powtórzyłam jeszcze dwa razy, uzyskując w ten sposób 4 warstwy ciasta filo. Po spryskaniu ostatniej warstwy olejem , wyłożyłam na środek mieszankę jabłeczna, tak żeby wszystkie brzegi były wolne. Zawinęłam tak jak pakujemy paczkę w papier, podwijając również szczelnie brzegi.
4. Ostatni arkusz filo lekko spryskałam olejem, fantazyjnie pomarszczyłam i ułożyłam na górze ciasta.
5. Piekłam 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoto-brązowy kolor.
6. Po wyjęciu z pieca ciasto posypałam 1 łyżeczką cukru pudru.
7. Podałam z 1 łyżka jogurtu naturalnego kokosowego, ale jeśli nie liczysz kalorii z pewnością będzie pyszne również z lodami waniliowymi. Strudel dobrze smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.