Sposób przygotowania:
Chleb orkiszowy z orzechami
Drożdże rozrabiamy w ciepłej (nie gorącej) wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Dodajemy odważoną mąkę oraz siemię lniane, nasiona słonecznika oraz orzechy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podłużna formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch mokra łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przy uchylonych drzwiczkach przez 10 minut, po czym zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około 50 minut. Wyciągamy z formy i studzimy. Przechowujemy w lnianym lub bawełnianym woreczku (nie w foli!).
![Chleb orkiszowy z orzechami Chleb orkiszowy z orzechami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-orkiszowy-z-orzechami-331745.jpg)
![Chleb orkiszowy z orzechami Chleb orkiszowy z orzechami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-orkiszowy-z-orzechami-331746.jpg)
![Chleb orkiszowy z orzechami Chleb orkiszowy z orzechami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-orkiszowy-z-orzechami-331747.jpg)
marietta
zewa
kloruś
zewa
Tak wody jest sporo, dziękuję za odpowiedź :)