iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Chlebek Wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Chlebek Wielkanocny -zdrowy

Chlebek Wielkanocny

Składniki:

Chlebek Wielkanocny

 

  • 2/3 kg mąka pszenna,
  • 1/2 kg mąka razowa,
  • 1 litr letnia woda,
  • 10 dag drożdże,
  • 2 łyżki cukier,
  • 1,5 łyżki Sól,
  • 3/4 szklanki otręby żytnie,
  • 1/2 szklanki otręby owsiane

 

Sposób przygotowania:

Chlebek Wielkanocny
Drożdże kruszymy do miseczki dolewamy 1 szklankę letniej wody i dodajemy cukier. Mieszamy. Posypujemy łyżką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąki i otręby i następnie sól. Dolewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok 20 min. Następnie przekładamy do formy i znów zostawiamy do wyrośnięcia. Formę wcześniej smarujemy olejem. Pieczemy ok 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.