WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1519]

Chlebek z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki do przygotowania chlebek na proszku do pieczenia, smażony na suchej patelni. Ja dodałam do niego posiekaną rzeżuche.

Chlebek z patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek z patelni

 

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżka posiekanej rzeżuchy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Chlebek z patelni

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę, sól i cukier. Dosypać proszek do pieczenia i wymieszać. Wrzucić posiekaną rzeżuche. Dodać partiami jogurt naturalny zagniatajac przy tym ciasto.

Zgniecione ciasto uformować w kulę i rozwałkować na placek grubości ok 1cm.

Wykroić dowolne kształty. Patelnię rozgrzać i włożyć chlebki.

Smażyć z obu stron na rumiano pod przykryciem. Wyłożyć na talerz.

Najlepsze są lekko ciepłe.

Chlebek z patelni
Chlebek w trakcie smażenia na suchej patelni
Chlebek z patelni
Pokrojone na kawałki ciasto ułożone na rozgrzanej patelni
Chlebek z patelni
Zagniecione ciasto na chlebek uformowane w kulę
Chlebek z patelni
Składniki na chlebek umieszczone w misce.