Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Pulpety w sosie pieczarkowo-koperkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięciutkie pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowym z koprem i słodką śmietanką. Świetnie smakują podane z ziemniakami i mizerią

Pulpety w sosie pieczarkowo-koperkowym

Składniki:

Pulpety w sosie pieczarkowo-koperkowym

Pulpety:

Sos:

  • 2 cebule
  • 500g. pieczarek
  • 1 duży pęczek kopru
  • 600 ml rosołu lub bulionu ( użyłam rosołu drobiowo- wołowego)
  • sól, pieprz
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie pieczarkowo-koperkowym

Pulpety:

Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Doprawić solą i pieprzem.

Z mięsa formować małe pulpety, obtaczać w mące pszennej.

Pulpety smażyć na rozgrzanym smalcu na rumiano.

Sos:

Sos:
Obrane pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę.
W oddzielnej głębokiej patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać pieczarki.
Dusić do odparowania płynu.

Do warzyw wlać rosół/ bulion a po chwili dodać pulpety oraz drobno posiekany koper.
Gotować na wolnym gazie przez kolejne 15 min.

W między czasie doprawić solą i pieprzem.

Mąkę pszenną połączyć z paroma łyżkami sosu, przelać do garnka, wymieszać.