Sposób przygotowania:
Alzackie podpłomyki
Mąkę i sól wymieszać za pomocą miksera, używając wkładek do ciasta drożdżowego. Mieszając, dodawać porcjami wodę z olejem. Miksować, aż ciasto przestanie się kruszyć, następnie wyrobić ręką, aby ciasto stało się elastyczne i mięciutkie. Kulkę z ciasta przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 250 st. z ustawioną funkcją góra/dół. Doprawić i wymieszać śmietanę, a cebule pokroić w cienkie piórka. Ciasto położyć na wysypanej mąką stolnicy i podzielić na 2 części. Połowę ciasta bardzo cieniutko rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Posmarować połową śmietany i równomiernie rozłożyć na wierzchu cebulę i boczek. Wstawić do piekarnika na 10-12 minut (do zrumienienia brzegów). Postąpić analogicznie z drugą połową ciasta.