Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Alzackie podpłomyki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna alzacka tarta, wyglądem przypominająca pizzę. Mimo użycia prostych składników zachwyca swoim smakiem.

Alzackie podpłomyki

Składniki:

Alzackie podpłomyki

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125 ml wody (ja użyłam nieco ponad 150 ml i było idealnie)
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 200 g creme fraiche ( ja użyłam mniej kalorycznej kwaśnej 18% śmietany)
  • 150 g cienko pokrojonego bekonu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Alzackie podpłomyki
Mąkę i sól wymieszać za pomocą miksera, używając wkładek do ciasta drożdżowego. Mieszając, dodawać porcjami wodę z olejem. Miksować, aż ciasto przestanie się kruszyć, następnie wyrobić ręką, aby ciasto stało się elastyczne i mięciutkie. Kulkę z ciasta przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 250 st. z ustawioną funkcją góra/dół. Doprawić i wymieszać śmietanę, a cebule pokroić w cienkie piórka. Ciasto położyć na wysypanej mąką stolnicy i podzielić na 2 części. Połowę ciasta bardzo cieniutko rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Posmarować połową śmietany i równomiernie rozłożyć na wierzchu cebulę i boczek. Wstawić do piekarnika na 10-12 minut (do zrumienienia brzegów). Postąpić analogicznie z drugą połową ciasta.