Sposób przygotowania:
Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową i miętą
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w naczyniu, zagniatamy i odstawiamy na pół godziny do odpoczęcia. Jogurt solimy, pieprzymy, dodajemy posiekany lubczyk - mieszamy i odstawiamy.
Pomidora i cukinię kroimy na kostkę, cebulę w pół piórka, czosnek siekamy drobno ub przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy posiekane liście ogórecznika i sos pomidorowy. Jeszcze raz mieszamy po czym dodajemy oliwę i odstawiamy do "przegryzienia" na 15 minut.
Ciasto dzielimy na dwie części. Rozpłaszczamy ręką na posypanym otrębami żytnimi blacie. Rozklepujemy po prostu całą dłonią na pożądaną wielkość i obtaczamy w otrębach. Piekarnik rozgrzewamy do 240 st.C. Placki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków.
Podpłomyki smarujemy jogurtem i układamy salsę. Wsuwamy do nagrzanego pieca i zapiekamy 10 minut.
Pomidora i cukinię kroimy na kostkę, cebulę w pół piórka, czosnek siekamy drobno ub przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy posiekane liście ogórecznika i sos pomidorowy. Jeszcze raz mieszamy po czym dodajemy oliwę i odstawiamy do "przegryzienia" na 15 minut.
Ciasto dzielimy na dwie części. Rozpłaszczamy ręką na posypanym otrębami żytnimi blacie. Rozklepujemy po prostu całą dłonią na pożądaną wielkość i obtaczamy w otrębach. Piekarnik rozgrzewamy do 240 st.C. Placki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków.
Podpłomyki smarujemy jogurtem i układamy salsę. Wsuwamy do nagrzanego pieca i zapiekamy 10 minut.