Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Spaghetti ze szparagami i sezamem w śmietanie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne spaghetti w gęstym śmietanowym sosie na bazie żółtek. Przygotowane z dodatkiem zielonych, świeżych szparagów oraz prażonego, chrupiącego sezamu. Pysznie smakuje samo lecz możemy posypać dodatkowo tartym, pikantnym serem typu parmezan.

Spaghetti ze szparagami i sezamem w śmietanie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Spaghetti ze szparagami i sezamem w śmietanie

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti ze szparagami i sezamem w śmietanie

ETAP 1:

Spaghetti ze szparagami i sezamem w śmietanie

Cebulę i czosnek posiekać drobno.
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę z czosnkiem, po chwili dodać szparagi.

ETAP 2:

Spaghetti ze szparagami i sezamem w śmietanie

Gdy składnik wchłoną masło, wlać rosół/bulion.
Gotować na wolnym gazie przez kolejne 5-7 min.

ETAP 3:

Spaghetti ze szparagami i sezamem w śmietanie

W między czasie śmietankę połączyć z żółtkami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Sos wlewać powoli na patelnie, cały czas mieszając.
Pozostawić do zgęstnięcia.

ETAP 4:

Spaghetti ze szparagami i sezamem w śmietanie

Sezam uprażyć na suchej patelni, dodać do reszty składników.

ETAP 5:

Spaghetti ze szparagami i sezamem w śmietanie

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju, odcedzić.
Do sosu przełożyć ugotowany makaron, dokładnie wymieszać.