akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Chrupiący chlebek Naan

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Cienkie i chrupiące chlebki Naan. W smaku zbliżone do tradycyjnych podpłomyków. Doskonałe na śniadanie. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Polecam!

Chrupiący chlebek Naan

Składniki:

Chrupiący chlebek Naan

Ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki drożdży w proszku
  • 2 łyżeczki czarnuszki (można zastąpić, np. koperkiem)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Chrupiący chlebek Naan

Rozczyn

Chrupiący chlebek Naan

Z mleka, soli, cukru oraz drożdży wyrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.

Wyrabianie i formowanie

Chrupiący chlebek Naan
Uformowane pyszne chlebki Naan.

Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Następnie przykryć je folią aluminiową i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą cienko rozwałkować i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie i studzenie

Chrupiący chlebek Naan
Studzenie upieczonych chlebków Naan.

Piec w 170 st.C około 8 minut do zarumienienia. Upieczone chlebki wyjąć z piekarnika i przestudzić. Smacznego!

(inspiracja/ źródło: Na Gazie)


Tagi:

chleb