Vamilka

Vamilka

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Chlebki z tymiankiem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste i aromatyczne chlebki do błyskawicznego przygotowania.

Chlebki z tymiankiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chlebki z tymiankiem

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • wrzątek, ok. 1/2 szklanki
  • łyżeczka tymianku suszonego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Chlebki z tymiankiem
Wysypać mąkę na blat. Posypać solą i tymiankiem. Zrobić w środku miejsce na wrzątek. Wlewać wrzątek łącząc z mąką za pomocą widelca lub łyżki, zagarniając mąkę z brzegów do środka. Ilość wrzątku trzeba kontrolować w trakcie dodawania. Około 2/3 mąki należy połączyć z wrzątkiem. Następnie zagniatamy ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką aby się nie kleiło do rąk. Wałkujemy na grubość do 0,5 cm. Tniemy nożem na kawałki według uznania. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza ok. 5 minut. Podajemy jako dodatek do sosów na zimno lub zup.
Chlebki z tymiankiem
Zagniatamy ciasto, podsypując mąką tylko na tyle aby pozostało miękkie.
Chlebki z tymiankiem
Formujemy placki krojąc w dowolne kształty lub wykrawając okrągłe szklanką.