Sposób przygotowania:
Chlebki z tymiankiem
Wysypać mąkę na blat. Posypać solą i tymiankiem. Zrobić w środku miejsce na wrzątek. Wlewać wrzątek łącząc z mąką za pomocą widelca lub łyżki, zagarniając mąkę z brzegów do środka. Ilość wrzątku trzeba kontrolować w trakcie dodawania. Około 2/3 mąki należy połączyć z wrzątkiem. Następnie zagniatamy ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką aby się nie kleiło do rąk. Wałkujemy na grubość do 0,5 cm. Tniemy nożem na kawałki według uznania. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza ok. 5 minut. Podajemy jako dodatek do sosów na zimno lub zup.
darmiona
Vamilka
Darmiona z pewnością Ci wyjdą, to jest właściwie ciasto pierogowe ;))
darmiona
no właśnie o to chodzi - pierogi to moja pięta achillesowa:-)
Vamilka
iiii tam, trzeba próbować do skutku i tyle ;)
zewa
evita0007
U nas było dokładnie to samo.Nie ma to jak placki prosto z płyty hihi ;) Ale smakowały wtedy nie ? :-)
Vamilka
Wtedy smakowały, że ho ho, dziś po prostu ciasta szkoda wyrzucić ;)