slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Chłodnik buraczkowo-rzodkiewkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny chłodnik z rzodkiewkami i ćwikłą z chrzanem. Do tego jogurt, maślanka i dodatki i mamy pyszny chłodnik.

Chłodnik buraczkowo-rzodkiewkowy

Składniki:

Chłodnik buraczkowo-rzodkiewkowy

 

  • 1/2 szkl maślanki naturalnej
  • 200 g jogurtu naturalnego greckiego
  • pęczek rzodkiewek
  • 3 łyżki koncentratu barszczu czerwonego
  • 2 czubate łyżki ćwikły z chrzanem
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Chłodnik buraczkowo-rzodkiewkowy
Rzodkiewki myjemy i osuszamy a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Do miski wlewamy maślankę i dodajemy do niej jogurt, mieszamy.

Następnie dodajemy koncentrat barszczu czerwonego, starte na tarce rzodkiewki i ćwikłę z chrzanem, mieszamy razem.

Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Podajemy schłodzone.