Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Letnia zupa kurkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

W lasach nieśmiało pojawiają się pierwsze kurki, choć pogoda im nie sprzyja to i tak mają w sobie sporo smaku i aromatu.

Letnia zupa kurkowa

Składniki:

Letnia zupa kurkowa

 

  • 1,5l rosołu
  • 250g kurek
  • łyżka masła
  • jedna szalotka
  • kilka młodych ziemniaków
  • 250ml śmietanki
  • garść drobnego makaronu
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Letnia zupa kurkowa
Oczyszczone kurki pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż je na maśle wraz z drobno posiekaną cebulką szalotką. Do garnka wlej rosół i ugotuj w nim młode, przekrojone na krzyż ziemniaki.

Kiedy ziemniaczki zaczną się robić miękkawe dodaj do nich makaron, a po pięciu minutach dodaj kurki podsmażone wraz z cebulką.

Kiedy ziemniaki i makaron się ugotują zapraw zupę słodką śmietanką i dopraw solą oraz pieprzem.