BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Zupa z ogórków małosolnych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam smaczną zupę z ogórków małosolnych, zupa syta, pyszna, i szybka w przygotowaniu. Smak zupy skusi niejednego niejadka.

Zupa z ogórków małosolnych

Składniki:

Zupa z ogórków małosolnych

 

  • ogórki małosolne 500 - 600 g,
  • zalewa z ogórków 250 ml,
  • woda zimna około 2 litrów,
  • mięso rosołowe indycze 300 g,
  • udko z kurczaka 1 szt,
  • marchewki 2 szt,
  • pietruszka 1 większa,
  • kawałek selera
  • ziemniaki młode około 600 g,
  • liść laurowy,
  • ziarna ziela angielskiego 4 -5 szt,
  • sól, pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • śmietana 30% 100 ml,
  • posiekany koperek 1/2 pęczka,

 

  • dodatkowo ;
  • mąka i masło klarowne na zasmażkę lub mąka i woda do zagęszczenia zupy.
  • ( według uznania)

Sposób przygotowania:

Zupa z ogórków małosolnych
Mięso rosołowe dokładnie wypłukać zimną wodą. Włożyć do garnka,zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Podczas gotowania zebrać powstałe szumowiny, gotować około 20 - 30 minut. Dodać obrane,starte na tarce (grube oczka ) jarzyny, listek laurowy i ziele angielskie. Następnie zmniejszyć płomień ognia, gotować pod przykryciem około 1 godziny.

Po godzinie dodać starte na tarce ogórki małosolne (grube oczka) i gotować ponownie około 20 minut.

Mięso wyjąc ostudzić, pokroić w kostkę i ponownie włożyć do zupy. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę, ugotować do miekkości , ale nie rozgotować. Dodać do zupy.

Na końcu dodać zalewę z ogórków, doprawić do smaku solą pieprzem oraz przyprawą uniwersalną.

Zupę zagęścić mąką wymieszaną z wodą lub zasmażką jak kto woli.

Zagotować.

Dodać śmietanę i poszatkowany koperek.