Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Chłodnik jagodowy z makaronem i nutką kardamonu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Taki chłodnik można przygotować na deser, podwieczorek czy nawet na słodki obiad. Można posłodzić jak ktoś lubi bardziej słodkie, ja nie słodziłam, więc mój chłodnik był lekko kwaśny i bardzo orzeźwiający.

Chłodnik jagodowy z makaronem i nutką kardamonu

Składniki:

Chłodnik jagodowy z makaronem i nutką kardamonu

Składniki:

  • 1 szklanka borówek leśnych
  • 40 dag jogurtu naturalnego
  • ewentualnie cukier brązowy do smaku
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 szklanki makaronu kokardek
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • borówki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Chłodnik jagodowy z makaronem i nutką kardamonu
1. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Miękki odcedzamy, przelewamy zimną wodą, żeby się nie posklejał i studzimy.

2. Borówki płuczemy, osuszamy i miksujemy blenderem na gładki mus, dodajemy kardamon, cukier waniliowy i ewentualnie cukier do smaku. Dokładnie miksujemy.

3. Do miski przekładamy jogurt naturalny ( najlepiej bardzo zimny z lodówki ), następnie do jogurtu wlewamy mus jagodowy i dokładnie mieszamy ( nie miksujemy ) do połączenia się składników. Najlepiej to robić specjalną rózgą do ubijania jajek.

4. Przygotowany chłodnik rozlewamy do miseczek, nakładamy na porcje makaronu i dekorujemy borówkami. Chłodnik możemy podać od razu ( jeżeli jogurt był bardzo zimny ) lub schłodzić w lodówce.

Smacznego.