Sposób przygotowania:
Tradycyjne leczo
1. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Paprykę pokroić w podłużne paski, dodać do cebuli i dusić pod przykryciem około 10 minut.
2. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć, bez dodatku tłuszczu. Następnie dodać do papryki i podlać wodą (około 1 szklanka wody). Gotować pod przykryciem.
3. Pomidory obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do papryki. Całość gotować około 30 minut, podlewając małą ilością wody. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem oraz dodać pół słoiczka przecieru pomidorowego. Całość wymieszać i zagotować.
Podawać z pieczywem.
2. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć, bez dodatku tłuszczu. Następnie dodać do papryki i podlać wodą (około 1 szklanka wody). Gotować pod przykryciem.
3. Pomidory obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do papryki. Całość gotować około 30 minut, podlewając małą ilością wody. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem oraz dodać pół słoiczka przecieru pomidorowego. Całość wymieszać i zagotować.
Podawać z pieczywem.
Jagodowa
Magdalena88