Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Chłodnik botwinkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Latem kiedy jest gorąco rezygnuję z klasycznych zup na rzecz chłodników, które nie tylko są lekkie ale i chłodzące.

Chłodnik botwinkowy

Składniki:

Chłodnik botwinkowy

 

  • 10 młodych buraczków z naciną
  • 200ml wody
  • łyżka octu
  • szklanka maślanki
  • szklanka jogurtu
  • koperek i szczypiorek
  • jeden ogórek szklarniowy
  • kilka rzodkiewek
  • 4 ząbki czosnku
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Chłodnik botwinkowy
Umyte i oczyszczone buraczki posiekaj drobno wraz z łodyżkami liściowymi, w garnku zagotuj wodę z octem i dodaj do niej buraczki, całość gotuj aż do miękkości.

Do miski włóż posiekany czosnek, koperek i szczypiorek oraz rzodkiewkę i ogórka pokrojone w kostkę, na koniec dodaj maślankę, jogurt oraz ostudzone buraczki.

Po dokładnym wymieszaniu całość dopraw pieprzem i solą.