kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Chłodnik Litewski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tego danie chyba nikomu nie trzeba reklamować! Chłodnik litewski to moja ulubiona wiosenna zupa. Świetnie orzeźwia, czaruje kolorem i smakuje wybornie.

Chłodnik Litewski

Składniki:

Chłodnik Litewski

podstawowe

Sposób przygotowania:

Chłodnik Litewski
Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać niewielką ilością wody i gotować ok 5 min. Wystudzić (nie odcedzać). Ogórki zetrzeć na dużych oczkach. Posiekać botwinkę i koperek.

Posiekane warzywa i wystudzone buraczki połączyć z zsiadłym mlekiem i jogurtem, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Serwować schodzony z jajkiem ugotowanym na twardo. 

Tagi:

jajka jajko