Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Chłodnik urodzinowy :

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Chłodnik fuison- zrobiłam specjalnie na 77 urodziny Mamy .Połączyłam smaki z chłodnika litewskiego, gazpacho z elementami kuchni japońskiej

Chłodnik urodzinowy :

Składniki:

Chłodnik urodzinowy :

 

  • 1/2 litra kremowego jogurtu greckiego
  • 1 kwaśna śmietana - duża 18 %
  • 1 średni burak
  • 1/4 pęczka szczypioru
  • 1/3 pęczka rzodkiewki
  • 1/3 pęczka koperku
  • 1 średni ogórek świeży
  • 1 średni ogórek kiszony
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1/2 szklanki Fety pokrojonej w kostkę z solanki
  • 1/2 szklanki gotowanego mięsa raków w zalewie ( kupne - w słoiczku )
  • cawiart z alg o smaku Wasabi
  • cawiart z alg czerwony
  • 5 pomidorów suszonych w oleju
  • 3 łyżki oleju od suszonych pomidorów
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny
  • barszcz czerwony Knorra w proszku

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik urodzinowy :
Pokroić szczypior i koper .Rzodkiewkę utrzeć na tarce jarzynowej w cienkie plasterki, a obrane ogórki utrzeć na tarce na ,, grubych oczkach " .Pomidory suszone pokroic w paseczki . Buraka utrzeć na tarce ( grube oczka ). , zalać 100 mll wody i ugotować - ostudzić.Rozetrzeć czosnek z odrobiną soli . Wymieszać wszystkie składniki ( buraczek z wodą w której sie gotował ). Doprawić do smaku solą , cukrem, pieprzem , sokiem z cytryny , cukrem i barszczem .Dodać Fetę .
Wstawić na trochę do lodówki by się schłodził .
Podawać układając na chłodniku ćwiartki jaj na twardo i mięso raków - posypać koprem. Udekorować zielonym i czerwonym cawiartem .