Sposób przygotowania:
Torcik chłodnikowyETAP 1:
Jajka ugotować na twardo.
Formę o średnicy 19 cm, wyłożyć folią spożywczą, a na dno skruszyć krakersy i wyrównać.
ETAP 2:
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aby napęczniała.
Botwinkę razem z małymi buraczkami drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić botwinkę. W trakcie smażenia skropić sokiem z cytryny i dodać rozgnieciony czosnek. Kiedy botwinka zmniejszy objętość podlać niewielką ilością wody i dusić, aż będzie miękka. Cały płyn musi odparować. Zdjąć z ognia.
Świeży ogórek obrać, zetrzeć na drobnych oczkach tarki i dodać do przestudzonej botwinki.
ETAP 3:
Wymieszać z kefirem i śmietaną. Dobrze doprawić solą, pieprzem i drobno posiekanym świeżym koperkiem.
Żelatynę rozpuścić delikatnie podgrzewając na małym ogniu i przestudzoną wlać do chłodnika.
ETAP 4:
Wlać część gęstej masy na dno formy, tak aby przykryła spód z krakersów. Ułożyć w okręg 6 obranych jajek i wylać resztę masy, lekko obstukując. Odstawić do całkowitego stężenia. Na zastygnięty ułożyć pokrojone plasterki jajka i posypać świeżym szczypiorkiem. Torcik im dłużej będzie stał, tym białko jajek będzie nabierało różowego koloru. Smacznego.
SylaUla
zosiani
Mniam1