ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Zupa z młodej fasolki na szyjach indyka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna, lekka zupa z młodej fasolki szparagowej, z szyi indyka gotowanych w szybkowarze jest doskonały wywar do zupy i obrane mięsko.

Zupa z młodej fasolki na szyjach indyka Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Zupa z młodej fasolki na szyjach indyka

 

 

  • fasolka szparagowa 80 dag,
  • włoszczyzna młoda 1 pęczek + miękkie pomidory 8 sztuk średnie + ząbki czosnku 4 sztuki,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • sól 1 łyżka,
  • mąka pszenna 4 łyżki + przyprawa do pomidorów 1 opakowanie + woda 2 szklanki,
  • koperek 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Zupa z młodej fasolki na szyjach indyka
Szyje indyka średniej wielkości ugotować w szybkowarze z 50 minut, po wystudzeniu obrać mięso z kości a wywar przelać do garnka.

Opłukane fasolki szparagowe obrać i pokroić na kawałki, wsypać do wywaru.

Dodać do wywaru rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę z pomidorami, czosnkiem, wsypać sól, paprykę ostrą, gotować do miękkości fasolki.

Mąkę, przyprawę do pomidorów wymieszać rózgą z wodą i wlać do zupy, mieszać do zagęszczenia, wsypać koperek posiekany, obrane mięsko z szyjek i zdjąć z ognia, zupa najlepiej smakuje po kilku godzinach i nie za gorąca, można podać z czym się lubi: ryż, makaron, lane kluski, ziemniaki.
Zupa z młodej fasolki na szyjach indyka
Fasolkę obraną z łyka pokroić na kawałki.
Zupa z młodej fasolki na szyjach indyka
Wywar z szyi indyków jest delikatny i nie tłusty.
Zupa z młodej fasolki na szyjach indyka
Przyprawa do pomidorów doskonale pasuje do fasolki.
Zupa z młodej fasolki na szyjach indyka
Po kilku godzinach zupa nabiera smaku i nie za goraca do zjedzenia.
Zupa z młodej fasolki na szyjach indyka
Zupa z młodej fasolki na szyjach indyka