Sposób przygotowania:
Mój chłodnik litewski
Buraki myjemy nie obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i zimne obieramy z skórki. Następnie ścieramy je na tarce duże oczka. Szczypiorek i koperek siekamy drobno. Jajka gotujemy na twardo. Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce.
Starte warzywa łączymy z sobą . Mieszamy dolewając kefir i zsiadłe mleko. Mieszamy wszystko razem doprawiamy cukrem i solą do smaku.
Ugotowane jajka kroimy na duże kawałki i dodajemy do chłodnika.
Starte warzywa łączymy z sobą . Mieszamy dolewając kefir i zsiadłe mleko. Mieszamy wszystko razem doprawiamy cukrem i solą do smaku.
Ugotowane jajka kroimy na duże kawałki i dodajemy do chłodnika.