iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Mój chłodnik litewski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ile ludzi tyle przepisów na chłodnik litewski, każdy robi tak jak lubi. Każdy doda to co lubi albo to co ma w lodówce. Podstawy są no i moje smaki. wyszedł pyszny i to najważniejsze.

Mój chłodnik litewski

Składniki:

Mój chłodnik litewski

 

 

 

  • 1 pęczek szczypiorku

 

  • 1 pęczek koperku

 

  • 1 litr kefiru

 

  • 1/2 szklanki zsiadłego mleka

 

 

  • odrobina cukru

 

 

  • 1 pęczek rzodkiewek

Sposób przygotowania:

Mój chłodnik litewski
Buraki myjemy nie obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i zimne obieramy z skórki. Następnie ścieramy je na tarce duże oczka. Szczypiorek i koperek siekamy drobno. Jajka gotujemy na twardo. Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce.

Starte warzywa łączymy z sobą . Mieszamy dolewając kefir i zsiadłe mleko. Mieszamy wszystko razem doprawiamy cukrem i solą do smaku.

Ugotowane jajka kroimy na duże kawałki i dodajemy do chłodnika.