WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Zupa ogórkowa z zacierkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa ogórkowa na kiełbasie śląskiej z dodatkiem śmietany i z zacierkami. Pyszna, gęsta i sycąca, idealna na obiad.

Zupa ogórkowa z zacierkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa ogórkowa z zacierkami

 

  • 3 pętka kiełbasy śląskiej
  • kilka ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • biała część pora
  • kilka średniej wielkości ogórków kiszonych
  • gałązka selera, kilka gałązek koperku
  • listek laurowy
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • ok. 150ml śmietany 30%
  • Zacierki:
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa z zacierkami

ETAP 1:

Do garnka włożyć pętka kiełbasy. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki i marchewkę. Dodać pietruszkę, selera i pora w całości. Dodać ogórki starte na tarce na grubych oczkach. Wszystko zalać wodą tak aby dokładnie zakryła wszystkie składniki. Dodać przyprawy, koperek i natkę selera. Zagotować.

W międzyczasie przygotować zacierki mieszając jajko z mąką i solą. Pokruszyć i wrzucić do zupy. Gotować około 30 minut. Dodać śmietanę i gotować jeszcze 30 minut.

W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupa ogórkowa z zacierkami
Zupa ogórkowa z zacierkami po ugotowaniu.
Zupa ogórkowa z zacierkami
Zacierki dodane do gotującej się zupy ogórkowej
Zupa ogórkowa z zacierkami
Zacierki z jajka, mąki i soli przygotowane w misce
Zupa ogórkowa z zacierkami
Starte na tarce ogórki kiszone dodane do garnka